Vigu rf Österbotten gjorde i mitten av augusti sin första tur med övernattning. Turen bestod av både vandring och båttur i Kvarkens världsnaturarv. Vi var sammanlagt 13 personer varav 6 viguiter. Vår marknadsföring hade verkligen fungerat eftersom två av deltagarna kom ända från norra Sverige!

Morgonen var mulen och när vi kom ut till Svedjehamn på Björkö satte regnet igång. Ove och Jalle med båten Lloyden fanns redan på plats och vi kunde lämna det mesta av bagaget i båten. Vi skulle nämligen först vandra Björkö-Panike leden. Humöret var det inget fel på trots vädret och vi drog en liten presentationslek i regnet innan vi begav oss mot utsiktstornet Saltkaret.

Vandringen fortsatte längs leden och efter 4 kilometer nådde vi rastplatsen vid Långgrund. Här hade fem paddlande pensionärer från huvudstadsregionen tagit skydd undan regnet. De var väldigt pratglada. Jag blev imponerad av att den ena 76-åriga tanten hade börjat paddla som 60-åring 🙂 Vi åt en lätt lunch och fortsatte sedan en liten bit till bryggan. Där väntade redan Ove och Jalle med två båtar. Överfarten till Stora Segelsören gick snabbt och vandringen fortsatte.

Under vår andra lunch upphörde regnet. Solen visade sig så småningom och när vi nådde Rotörsskatan var vädret perfekt. Från början var tanken att åka ut till Valsörarna, men med en vindhastighet på 13 m/s var det inte möjligt. Det blev istället Västersbådan som ligger rakt söder om Valsörarna och mera inskärs. Åtminstone Vigu16 har övernattat på Västersbådan under isskidningen på Replot.

Jalle och Ove med Lloyden och en mindre båt tog oss alltså ut till Västersbådan. Solen sken och det skummade lite på vågorna. Havsvattnet skvätte över oss där vi satt i båten. Efter att ha berättat att det spökar på ön, lämnade båtförarna oss där.

Västersbådan är en avlång vacker ö med en fiskarbastu, ett uthus och ett dass. Mitt på ön finns ett stenfält, kring husen växer det långt gräs. En del av gänget sov i tält, resten i fiskarbastun. Detta var premiärtur för Vigu rf:s nya tält Taurus! Det blev dopp i havet, matlagning i öppna spisen och fotografering i solnedgången. Vi kunde se den blinkande fyren på Valsörarna i norr. En stor måne gick upp i söder. Det blåste fortfarande, men vinden var varm. En del av oss plockade bär – på den lilla ön fanns blåbär, lingon, hallon och havtorn! Natten var stjärnklar.

Morgondopp och frukost ute i den friska havsluften. Gröt med mycket lokalt plockade bär. Man kan kanske inte ha det bättre. Snart var Ove och Jalle där igen med Lloyden. Tyvärr var vinden för hård för en liten tur till Valsörarna. Istället återvände vi till Svedjehamn där vi startat.

Efter en så lyckad tur med ett bra gäng har Vigu rf Österbotten verkligen fått mersmak. Det finns redan idéer för kommande aktiviteter.

Gänget ombord på Lloyden

Tältet Taurus på premiärtur

Fiskarbastun på Västersbådan

Ett hopp i solnedgången 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *